Spel för alla

Schack, detta spel förtjänar att pratas mer om. Ordet schack kommer från det persiska språket där ”shah” betyder kung. Det är det ultimata strategispelet och många tycker att spelet är ganska svårt. Och sanningen att säga är att det nog kan tolkas som svårt men i själva verket är reglerna ganska enkla. Det är bara det att man måste tänka noga innan man flyttar sina pjäser, för ett fel kan snabbt bli ödesdigert. Det sägs att det finns så många spelmöjligheter att alla faktiskt inte har blivit spelade – än idag.

Schack för barn och vuxna

Spelet spelas på en fyrkantig bräda med 64 rutor. 32 vita rutor och 32 svartmålade på brädet, varannan vit och varannan svart. Det är två stycken spelare som spelar mot varandra och dom får 16 spelpjäser var. 8 bönder, 2 torn, 2 springare, 2 löpare, 1 dam och en kung. Den ena spelaren får vita spelpjäser och den andra svart. Det är nog hur man flyttar pjäserna som kan verka krångligt för många i början. Men det är väldigt enkelt och vill man kan man lära sig detta på en eftermiddag. Målet är att slå ut motståndarens kung och både skicklighet och tur spelar in i detta spel.

Dom säger att har man en gång lärt sig att spela schack så är det svårt att sluta! På många skolor världen runt spelas det schack, och faktum är att det hjälper många elever att lära sig koncentrera sig bättre och som följd hjälper detta studierna.

Enkla kortspel för alla

Vilka barn gillar inte att spela kort. Inte många och det är nog för att det är så himla roligt. Om ni någon gång har spelat kortspelet ”Gris” så förstår ni varför. Kontrasten till detta spelet är stor om man ska jämföra med schack. Men det är ju just det som är så underbart med spel, det finns något för alla. I detta spel så finns det en ”gris” som symboliseras av spader sex.

Man börjar med att dela ut korten till alla som vill vara med och spela. Men där är bara en spader sex och den som får det kortet i given startar spelet. Det gör han eller hon genom att skicka det kortet till sin granne som måste ge ett nytt kort tillbaka. Grisen skickas vidare till nästa som får ett nytt kort och så vidare. När man har samlat på sig fyra likadana kort, låt oss säga fyra knektar. Då sätter man lite diskret upp en tumme mot bordskanten. Det måste då alla göra och den som gör det sist har förlorat. Så enkelt, så genialt och så roligt! Är det väldigt många som ska spela kan man ta två kortlekar.

Twister

Twister är det nog många som har hört talas om. Detta spelet blir fort barnens favorit då dom ofta är mycket vigare i kroppen än vi vuxna. Det är ett spel där man ska vara fysiskt aktiv. Spelplanen består av en stor matta som man lägger ut på golvet. På mattan finns det 24 ringar i olika färger, grön, röd, gul och blå. Man ska sedan snurra en pil som kommer att stanna på en av färgerna och då ska man ställa sig på den färgen. Samma ska dina medspelare göra. Nästa gång det är din tur får du kanske en annan färg och då måste du snabbt hitta en ring med den färgen och sätta din andra fot eller hand där. Detta utvecklar sig fort till en salig röra av armar och ben och många barn tycker detta är toppen. Och visst har väl vi vuxna gott av att komma oss ur soffan och röra på oss lite.

MonopolspelMonopol

Av många spel som kommer och går är det några som består. Ett av dom är Monopol. Detta klassiska strategispel som inte spelas på en halvtimme. Har man väl plockat fram det kan man lätt sitta en hel dag och spela. Har man spelat Monopol ett par gånger så vet man vilka gator man ska köpa. Det är ju det som det handlar om att man ska köpa och sälja och lära sig strategier inom handel. Spelet kom ut för snart hundra år sedan, närmare bestämt 1935, och kom sedan till Sverige 1937 och har sedan dess varit omåttligt populärt.

Det traditionella Monopolet så som vi känner igen det i Sverige utspelar sig på Stockholms gator. Men på senare tid har det faktiskt uppkommit varianter med gator från både Göteborg och Uppsala. Och de allra klassiska spelpjäserna är ju skon, bilen, hatten och strykjärnet. Till sist en liten rolig detalj. Det dyraste Monopol-spelet som finns är gjort i guld och har detaljer gjorda av diamanter, rubiner och safirer. Priset på det spelet som blev gjort av en juvelerare vid namn Sidney Mobell i  San Francisco i 1988 är 2 miljoner dollar!