Spel för barn

Våra barn är det käraste vi har och därför är det också viktigt att det dom gör på sin fritid är sunt och att det ger dom massor av glädje. Att spela spel är först och främst ett tidsfördriv men det kan med stor fördel också användas i barnens utbildning. Att integrera lärdom i lek är inte bara smart, det ger också barnen en känsla av att dom lär sig något. Deras självförtroende växer och det gör att dom kan ge mer av sig själv till andra.

Spel för barn genom hela uppväxten

Det finns så många bra spel för barn. Om man börjar med dom minsta på förskolan så är väl memory eller memo värt att nämna. Kärt barn har många namn. Alla har vi nog någon gång spelat detta spel där man ska träna sitt minne. Från dom enklaste varianterna med några få kort med fina bilder på till memospel med riktigt många kort. Har du till exempel 12 kort så finns det 6 olika bilder som ska paras ihop med varandra. Man blandar korten och lägger dom upp och ner. Man vänder först två kort och vänder tillbaka. Man ska då komma ihåg var dom låg någonstans och vad det var för någonting. För nästa gång det är din tur ska du vända två nya kort, och om du har tur så dyker ett av dom första du vände på upp. Då måste du komma ihåg var det andra låg någonstans för att få ett par. Detta spelet kan ju barn spela själva. Men varför inte spela en omgång med dom små? Det är riktigt kul och det kan ju vara bra för oss vuxna med med lite hjärngympa emellanåt.

Fia med knuff

En annan klassiker som aldrig går ur mode är Fia med knuff. Detta brädspel där barn ända ner i 5-års åldern  lär sig detta. Vi vuxna tycker också att det är trevligt med detta spel. Fia med knuff är ett av världens äldsta brädspel och har rötter i Indien från slutet av 1800-talet. Spelet är enkelt och antalet deltagare kan vara 2-4 stycken. Varje spelare har 4 spelpjäser och det gäller att förflytta dom från sitt eget bo till mitten av spelplanen så fort som möjligt. Man kan bara förflytta en åt gången och för att komma ur boet måste man slå en sexa med tärningen. Skulle man landa på en ruta där en annan spelare står kan man knuffa ut den. Då måste han eller hon börja om med den spelpjäsen. Ett annat namn för detta spelet är ludo och det är i stort sett detsamma.

Domino

Detta riktigt gamla spel som man tror kommer från Kina är kanske inte något vi spelar så ofta. Men vi vet alla vad det är. Spelet har rötter så lång tillbaka som till 1100-talet och det spelas ofta i parker runt om i världen på en finväders-dag. En dominobricka är avlång och består av två rutor. I varje ruta finns ett visst antal prickar, precis som på en tärning. Enkelt förklarat går spelet ut på att para ihop lika nummer och man måste bli av med sina brickor. När man börjar spela har man 7 brickor. När första brickan lagts på bordet ska man lägga sin egen och har man inget nummer som matchar så plockar man upp en bricka till. Finns det inga brickor att plocka får man stå över till nästa gång det är ens tur. Blir man av med brickorna samtidigt är det den med högst antal prickar som vinner.

Dominobrickorna är också känt för att man kan leka med dom. Att ställa en bricka på högkant och sen en till och en till i en lång rad för att sedan välta dom har blivit till en sport. Många rekord har slagits gång på gång och rekordet på 270 000 brickor i 2013 står än idag. Det har till och med tillkommit ett ord av detta, dominoeffekt. En liten händelse skapar många händelser efter det.

Kortspel

Sist men inte minst, våran kära kortlek. Oändliga är spelen och historierna många. Från att bygga korthus eller lägga en patiens till ett pokerspel med mycket pengar i potten så är det en stort gap. Det finns nog en kortlek i dom flesta svenska hem idag. Har man inte ett memoryspel, så varför inte använda kortleken att para ihop med. Dom olika kortspelen är många och varianterna likaså. Det finns många spel för barn och patienser likaså. Det är något visst med en kortlek, dom kommer i alla färger och former och en vacker kortlek har alla glädje av.