Luffarschack

Luffarschack, precis som Hänga gubbe, är ett spel som spelas av alla och överallt är ett av dom enklaste spel som finns. Det är ett spel som lockar fram skratt hos gamla som unga. Det är i hög grad ett strategispel och det handlar om att få 3 eller 5 i rad. Detta spelet hittar du i princip överallt, också i appar och på internet idag.

Den allra enklaste varianten spelar du dock med papper och penna. Antingen ritar ni upp en spelplan själv eller så spelar ni på rutat papper. Väljer ni att spela 3-i-rad krävs bara två horisontella linjer och två vertikala linjer, sedan är det bara att köra igång. Spelar ni 5-i-rad är det vanligast att man inte ritar upp några linjer alls, då denna variant ofta sprider ut sig över papperet. I 3-i-rad varianten är det vanligt att spelet slutar oavgjort. Spelar du 5-i-rad slutar oftast en av spelarna som vinnare, och här är det ofta den som är minst uppmärksam som förlorar.

Spelets regler

För båda varianterna gäller att den ena spelaren spelar med symbolen o, och den andra spelaren markerar sina rutor med x. Man väljer vem som ska börja och kör sedan varsin gång. Spelar man många omgångar är det snällast att turas om med att vara den som får placera den första symbolen på papperet.

3-i-rad är den varianten som går snabbast och som mest baseras på tur. 5-i-rad kan också gå snabbt, men vanligast är att den tar en stund att spela, och det krävs att man tänker efter före, samtidigt som man håller koll på vad den andra spelaren har i åtanke. I 5-i-rad handlar det om att själv försöka få sina symboler i rad, men samtidigt stoppa den andra ifrån att vinna. Båda varianterna går att spela med barn, men 3-i-rad är nog den varianten som är bäst att börja med.

Luffarschack med hjärtan

Luffarschack på nätet

Ska man spela luffarschack på nätet så finns det många sidor som du kan hitta spelet på. Det är kanske inte det spelet som ger dom stora pengarna, men entusiasterna brinner inte mindre för spelet för det. Har du en mobil så finns det massor av olika appar som man kan ladda ner. Kan vara toppen om man har en lång bussresa framför sig och vill fördriva lite tid med ett spel.

Så varför har detta spel, som egentligen är ganska meningslöst, blivit så populärt? En anledning kan väl kanske vara att i skolan så har man kommit på att luffarschack eller 3 i rad är ett perfekt spel när man ska lära sig att vara ödmjuk. Det används ofta som ett pedagogiskt redskap för att lära barnen vad det betyder att vara sportslig. Det kan vara bra att förlora ibland för att göra någon annan glad.

Fler spel på nätet

Är man ute efter större utmaningar är luffarschack inte det bästa spelet. Ett annat spel som man kan välja om det är just strategispel man är ute efter är ett av dom många onlinespel som finns idag som bygger på just strategi. Många av dom spelen går ut på att skapa ett samhälle eller att man ska bygga ett imperium.

Strategispel som brädspel som spelas vid köksbordet ökar också i popularitet. Det kan vara spel där du ska bygga ett samhälle, eller försvara din mark mot andra spelare. Detektivspel är också trevligt och att knäcka nöten till mysteriet är ofta väldigt tillfredsställande. Dina vänner kanske inte ser dig som nutidens Sherlock Holmes men du vet minsann bättre! Eller så är det den du minst anar som faktiskt slår dig med att lösa mysteriet först!

Det finns så många spel att välja mellan idag. Både klassiska brädspel och online varianter. Tycker du det är roligt att spela spel så finns det med all säkerhet något för dig. Har dina vänner inte möjlighet att träffa dig just den helgen du har ledigt och har lust att spela, inga problem, välj ett av dom riktigt bra onlinespel som finns idag. Skulle tro att det största problemet om du går online är att välja vilket spel du ska spela. Men gå på magkänsla, gillar du action väljer du ett fartfyllt spel och gillar du att skapa väljer du den sortens spel. Idag finns något spel för alla.